Leif Bruun, Tlf. 31 64 49 00
Storegårdsvej 48, 7100 Vejle
leifbr@leifbr.dk
www.leifbr.dk


 
   

Forside

Bøger

   Boganmeldelse

Boganmeldelse (Fyldepennen)

For resten af  Leif Bruun

Den trykte bog har ringe fremtid. Om ikke næste år så om føje år vil den gå samme museumsvej som runestenshuggere, karetmagere, typografer og mange andres fag, der var store for en halv generation siden, men i dag lyder som noget støvet, forhistorisk. Jeg holder derfor immer udkig efter nye tiltag i forlagsverdenen for at være på forkant med udviklingen og vide, hvad initiativrige unge finder på for at kunne få deres tanker, ideer, historier, ud til de læsere, som alle forfattere længes imod. 'fyldepennen.dk' er en af måderne, der opfylder dét behov. Gratis at læse. Nul money.
Forfatteren Leif Bruun, Vejle, går en anden vej: Hans nye e-forlag udgiver bl.a. denne 'e-bog'.
Sammen med de mange andre skriveglade håber han på en dag at kunne få en beskeden indtægt, måske endda fortjeneste ved at være forfatter. Større ambitioner anser jeg for Fatamorgana.
Denne Bruunske aforismesamling , (129 sider i A-5-sideformat) er bestemt ikke ueffen.
Det samme gælder hans 'Det menneskelige væsen' (139 sider i A-4-format) - lidt lommefilosofi, der som alle andre aforismesamlinger er skrevet som Oehlenschlæger udtrukte det i 'Guldhornene':
"For de sjældne få, som vor tale forstå".
De Bruunske 'bøger' er ikke for dem, der vil have pynt  til reolen eller læse i sengen. På dét felt mangler stadig en "Ole Opfinder". Jeg har spurgt Leif Bruun, hvorfor han har valgt mappeformen, og hvorfor den elektroniske form? Svaret overrasker ingen, som i disse år prøver at få de gammeldags forlag til at udgive sine skriftlige arbejder: "Jeg har ikke kunnet finde et forlag, der vil udgive dem, og jeg har ikke selv de økonomiske midler til at gøre det på vanlig bogvis."
Bestiller man en af hans udgivelser, modtager man en diskette/cd med hele bogen - lige til at putte i computeren, hvor man kan læse den på skærmen eller tage den i udskrift. Prisen er rimelig. Det er næppe dér, hans millioner skal komme fra. Men den fisker får de fleste fisk, som har snøren længst i vandet.
Siden bogmarkedet - hurra for den frie konkurrence - blev givet frit i fjor, har  ingen djævel (læs: forlægger) været i stand til at fortælle, hvad dét vil få af betydning i fremtiden - endsige hvordan fremtidens 'bog' vil se ud. Tidens masseproduktion af trykte bøger er de store forlags tissen i bukserne for at holde varmen. De håber at kunne tryne de små - og holde f.eks. nydannelsen e-forlag (elektroniske forlag) ude af markedet.
Tryk avler som bekendt modtryk, så i disse år gøres alskens forsøg fra unge, initiativrige forfattere og forlagsfolk på at finde nicher, hvor de kan få lov at udvikle deres idealisme til forretning. Der er kun én fordel ved denne e-bogsform: Man kan ikke opfatte det som 'salg af bøger' men som 'salg af manuskripter'. Og det er netop ét af de få områder, der er fritaget for moms.
Svagheden ved alle former for bøger er, at ønsket om at blive læst skal være større end ønsket om at leve af det. Det sidste har forfattere aldrig kunnet. Men hvis man vil acceptere at leve af almisser, er der ikke megen forskel på fortidens private blåblodede mæcéner og nutidens tilskud til forfattere med de rette forbindelser og de korrekte politiske meninger.
 

Tilbage til For resten ...

Til toppen