Leif Bruun, Tlf. 31 64 49 00
Storegårdsvej 48, 7100 Vejle
leifbr@leifbr.dk
www.leifbr.dk


 
   

Forside

Bøger

      Mine Spangsbergske
                           rødder

  

Mine Spangsbergske rødder (Introduktion)

Kære familiemedlemmer - og eventuelt andre interesserede! I 1993 tog jeg på en større rundtur for at samle data og historier om kendte, mindre kendte og ukendte familiemedlemmer. Både fordi jeg havde lyst til det, og fordi jeg kunne forudse, at mange af oplysningerne ellers ville gå tabt i løbet af de kommende år. I den anledning blev jeg opmærksom på, at der i begyndelsen af 1930’erne er skrevet 2 bøger om hver sin Spangsbergslægt, som jeg begge er direkte efterkommer af. Den ene slægt har en linie til min farmors far og den anden en linje til min farmors mor. Spangsbergerne blodbeslægtes således gennem min farmor og føres videre på den måde.
    Senere har Kaj Schmidt (se side 49
)  forsket videre i Spangsbergernes aner og ført dem yderligere et par generationer tilbage. Og som det fremgår af det tilhørende stamtræ, kunne jeg med disse data med et snuptag - gennem børn og børnebørn - udbygge familiens slægtslinjer i både 13 og 14 generationer helt tilbage til 1570’erne.
    I denne bog er det de ældre Spangsbergere og deres liv, det drejer sig om. Til forskel fra det mere private projekt Familiedata, der omhandler de 6 sidste generationer.

De gamle Spangsbergere levede i Jerne Sogn, som i dag er en bydel i Esbjerg. Men den gang eksisterede Esbjerg ikke. Den opstod først efter en regeringsbeslutning i 1868 om opførelsen af Danmarks port mod vest. Så før den tid udbredte Jerne Sogn sig til hele det område, vi i dag kender som storbyen Esbjerg.
    Det er svært at forestille sig, hvordan der så ud dengang, men det er nok ikke for ingenting, det hedder det barske Vestjylland. Goldt, øde, primitivt og blæsende har det været - langt fra alfarvej, uden for lov og ret, helt derude hvor kragerne vender. Hvis der da nogensinde kom en krage så langt ud!
    Disse Spangsbergere havde stor betydning for Jerne Sogns historie, ejede masser af gårde, såmænd også en kirke, førte langvarige retssager mod præsten, der kom med beskyldninger som: ”Hans hus er så fyldt med tyvekoster, som hans hjerte er fuld af djævle!” Og oplevede krigshændelser og en dramatisk drukneulykke, og i blandt dem er der endda en vaskeægte søhelt.

Mine oplysninger har jeg hovedsagelig fra de tidligere omtalte slægtsbøger Slægten Spangsberg af 1667 af Hans Nielsen (se side 49) og Familien Spangsberg af 12. Juni 1781 af Laust Spangsberg (se side 49). Oprindeligt brugte jeg bøgerne til at opbygge stamtavlen over min families slægtslinier, vel vidende at de også indeholder en lang række spændende historier. Begge forfattere / slægtsforskere er Spangsbergere, og har kunnet huske langt tilbage i 1800’tallet - sandsynligvis godt hjulpet af deres forældregeneration. Hertil kommer, at de må have været i samtlige landets arkiver og samlet et utroligt stort materiale. Tilligemed er de gode til at fortælle historier. Problemet er blot, at især Laust Spangsberg fortæller dem i den rækkefølge, han har arbejdet med tingene, og hvis ikke man kender personerne og deres relationer lige så godt som ham, mister man hurtigt tråden og dermed interessen.
    For nogle år siden tog jeg igen fat på bøgerne med henblik på den mere beskrivende del, og ved stamtræets hjælp, kunne jeg nu holde overblikket og følge tråden. Det blev en intens og spændende oplevelse, hvor jeg følte mig helt tæt på mine rødder. Jeg besluttede mig hurtigt for at plukke historierne fra bøgerne og sætte dem ind i tidsmæssig rækkefølge som noter (dem vender vi tilbage til) til stamtræet. Resultatet overraskede mig selv: Nu blev det lige pludselig til en egns- og danmarkshistorie også.


For resten ...                                                            

Lykken - er
at være engageret i det,
man gør!     

Til toppen